• Ohjelman kesto: 1 h
  • Osallistujamäärä min. 5 hlö
  • Osallistujamäärä max. 15 hlö
  • Toteutettavissa: Koko vuosi, Arkisin, Päivisin
Crosslam Kuhmo valmistaa CLT-elementtejä rakennusteollisuuden tarpeisiin, julkisiin rakennuksiin ja yksityisille asiakkaille. CLT-elementeistä rakennetaan niin pieniä kuin isoja kerrostaloja, julkisia rakennuksia ja yksityisiä asuinrakennuksia. CLT-tekniikka on yleinen rakennustekniikka Euroopassa. Oy Crosslam Kuhmo Ltd on Suomen ensimmäinen CLT-tehdas.

Oy Crosslam Kuhmo Ltd:n tuotantotehdas sijaitsee Kuhmossa, jossa tuotanto aloitettiin vuonna 2015. Yrityksen liikevaihto on noin 6 M€ ja se työllistää tällä hetkellä noin 26 henkilöä. Vuonna 2022 valmistuvan laajennuksen myötä tehtaan tuotantomäärä kasvaa 13 000 m3:iin.

Crosslam CLT on ristiinlaminoitu massiivipuulevy, joka valmistetaan 3-, 5- tai 7-kerroksisista levyistä. Höylätyt lamellit järjestetään lautoiksi, joista muodostetaan kerrokset. Kerrokset nostetaan alipainenostimella päällekkäin ja joka kerroksen väliin levitetään liima. Liimoituksen jälkeen ristikkäiset lamellikerrokset puristetaan yhdellä kertaa. CLT-levyt viimeistellään suunnitelmien mukaisiksi CNC-koneella. Tuotannossa käytetään kainuulaista PEFC-sertifioitua, C24 lujuusluokiteltua kuusta ja mäntyä. CLT-elementti valmistetaan korkeaan jalostusasteeseen.

CLT-massiivipuulevyä hyödynnetään rakennusten pysty- ja vaakarakenteisiin. Levy toimii sekä kantavana että jäykistävänä rakenteena ulko- ja väliseinissä, sekä ala-, väli- ja yläpohjissa. Aukotukset ja liitokset tehdään levyihin tehtaalla tietokoneohjatulla jyrsintätekniikalla mittatarkasti. Rakennusten seinäelementit ovat aina yksilöllisiä. Oy Crosslam Kuhmo Ltd:n tehtaan enimmäismitat ovat 3,2 m x 12 m ja levyjen paksuudet vaihtelevat 60 millimetristä 300 millimetriin.

Crosslamin CLT-levystä on rakennettu julkisia rakennuksia, useita kymmeniä kerrostaloja, yli 200 pientaloa ja vapaa-ajan asuntoa sekä Suomen ensimmäinen CLT-koulu, Kuhmon Tuupalan puukoulu. Crosslamin CLT mahdollistaa yksilöllisen, arkkitehtuurisen ja ekologisen ratkaisun. Aidosta kainuulaisesta puumateriaalista valmistetussa Crosslam CLT-kodissa on korkea asumisviihtyvyys, hyvä sisäilma ja luonto läsnä.

Oy Crosslam Kuhmo Ltd:n tehdasvierailulla pääset tutustumaan yrityksen toimintaan ja CLT-massiivipuulevyn tehdastuotantoon.
Oy Crosslam Kuhmo Ltd:n tuotantotehdas sijaitsee Kuhmon Kantolan teollisuusalueella, Woodpolis puuklusterialueella, jossa alueen yritysten liikevaihto on yhteensä 180 M€ ja ne työllistävät suoraan noin 300 henkeä.

 

Crosslam Kuhmo oli mukana viime kesänä upeassa CLT projektissa, jossa pystytettiin yhden päivän aikana kynttiläaitta Siblings -elokuvan lavasteeksi. Leffan teossa lähti viimeinen vuosi käyntiin ja tässä making off pätkä elokuvan teosta ja hienon CLT rakennuksen matkasta Kuhmon tehtaalta kauniisiin Punkaharjun maisemiin. Katso video!

 

Lisätietoja

Osallistujalista pyydetään toimittamaan viikko ennen vierailua.